dimecres, 16 de juliol del 2014

El mite de Prometeu al Grec


"Bartolomé encadenado"
porta a l’actualitat el mite de Prometeu al GREC.

Del 18 al 20 de juliol, el  Teatre Grec,
estrena un text de José Sanchis Sinisterra,
una “comitragèdia”,
amb un fort component polític i social

L’obra, dirigida per Antonio Simón,
està interpretada per:

 Lluís Soler, Manel Barceló, Maria Molins, Tilda Molins,
 Montse Vellvehí, Bernat Quintana i Xavier Ruano

Cor: Arnau Armengol, Ramon Bonvehí, Carles Calabuig, Laura Calvet, Anna Farriol, Ana Roche, 
Alberto Ruiz, Ivan Giménez, Alicia Lorente, Anna Massó, Marina Mulet, Ariadna Pastor, 
Laia Pastor  i   Andrea Portella

Entrenament actoral i assistència a la direcció del cor: Pei Hwee Tan, Arnau Marín, Francesc Torrent

"Bartolomé encadenado" es podrà veure dins del marc del Festival Grec. L’obra, concebuda per José Sanchis Sinisterra i inspirada en Prometeu encadenat d’Èsquil, proposa una reflexió sobre l’actualitat, partint dels principis formats del teatre grec. Una fórmula d’un nou projecte que el Grec ha arrencat aquesta any i que es mantindrà en futures edicions.

Entre altres elements, l’obra comptarà amb aquest cor de catorze joves graduats de l’Institut del Teatre.

Lluís Soler, encarna Bartolomé, el nou prometeu, i estarà acompanyat, a l’escenari del Teatre Grec, de Manel Barceló, Maria Molins, Tilda Espluga, Montse Vellvehí, Bernat Quintana i Xavier Ruano.

El muntatge s’inspira en Dimitris Christoulas, el jubilat grec que es va suïcidar el 2012 davant del Parlament grec. En el text de Sanchis Sinisterra, dirigit per Antonio Simón, explica com Bartolomé, potser un Prometeu modern, és capaç d’emetre senyals lluminosos per tal de retornar als humans allò que els déus polítics i econòmics els neguen. Com els déus de l’Olimp, les minories dominants de tots els sistemes polítics i econòmics semblen condemnades al mateix mal: retenir i acumular béns i prerrogatives, al preu de la precarietat creixent de les majories. I el fet que un dels privilegiats arrisqui la seva posició i/o la seva vida per millorar la sort de la col·lectivitat adquireix un caràcter exemplar, un batec utòpic, que desemboca i culmina en tragèdia quan la venjança del poder s’abat sobre l’heroi.

El protagonista intenta tornar a la humanitat el tresor que el Banc Mundial, expressió moderna de l’Olimp dels Déus, li nega: la dignitat. Com serà castigat aquest Prometeu modern? Sobreviuran els senyals lluminosos emesos per Bartolomé? Serem capaços de distingir-los enmig de la confusió del moment actual? Tot plegat, ho veurem en una tragicomèdia contemporània amb un fort component polític i social.

Una producció del Grec 2014 Festival de Barcelona en col·laboració amb l’Institut del Teatre. Aquest espectacle forma part del Projecte pedagògic professional Grec-IT. Amb la col·laboració de la Nau Ivanow, el Teatre Auditori de Sant Cugat i Estrella Damm.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More